Skriva uppsats – en fråga om planering

Att skriva uppsats kan vara ett tidsödande arbete som lätt drar ut på tiden. Ett sätt att öka chansen att bli klar med uppsatsen i tid är att lägga lite tid på planering. Det menar Fredrik Hillvesson, psykolog och författare till ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. Han menar dessutom att det kan vara en god idé att boka en fest för att fira den färdiga uppsatsen redan innan du har börjat på den.

– Det finns ett uttryck som säger att om du misslyckas med att planera, planerar du för att misslyckas. Det stämmer bra även när det handlar om att skriva uppsats, säger Hillvesson.

Hur mycket vi gillar att planera och hur lätt vi har för att följa våra planer är olika från person till person. Så hur detaljerad planen ska vara kan variera, menar Hillvesson.

– I min bok ”Sju enkla steg till en färdig uppsats” går jag steg för steg igenom hur du gör en sådan här plan. Men i sin enklaste form behöver det inte vara så mycket mer komplicerat än en uppställning av de olika momenten som ingår i att skriva uppsats och när de ska vara klara. Huvudsaken är att du tvingas fundera igenom hur mycket tid som är rimligt att lägga på de olika delmomenten.

Använd tiden rätt

– Det är viktigt att inse att det inte finns hur mycket tid som helst om du vill bli klar med uppsatsen i tid, och den tiden måste fördelas mellan de olika delmomenten. Genom att göra upp en tydlig plan blir det lättare att hålla koll på hur mycket tid du har råd att spendera på varje fas.

– Om du bara har en enda deadline, det vill säga när uppsatsen ska vara inlämnad, så kan det bli enormt stressigt på slutet och risken är stor för att du inte hinner färdigt i tid. Om du däremot har många små deadlines är det lättare att komma ikapp om du märker att du har hamnat efter.

Involvera andra personer

Hillvesson menar att det även är bra att involvera andra personer i din uppsatsplan. Detta för att öka pressen på dig att verkligen hålla dina deadlines jämfört med om du bara har dig själv att stå till svars inför.

– Om det är möjligt kan det vara en god idé att komma överens med din handledare när de olika momenten ska vara klara. Det kan också vara värdefullt att bilda någon formell eller informell grupp med andra personer som håller på att skriva uppsats där ni stämmer av var ni befinner er i uppsatsarbetet.

– En uppsatsgrupp är för övrigt ett bra sätt att hålla såväl disciplinen som motivationen uppe under arbetet. Att skriva uppsats kan vara väldigt ensamt, och att träffa andra människor som befinner sig i samma situation kan betyda mycket.

Boka in en fest

Under tiden som arbetet med att skriva uppsats pågår är det viktigt att du belönar dig allteftersom du klarar av de olika delmomenten. Det gör det hela mer lustfyllt och ökar motivationen, enligt Hillvesson.

Ett annat bra sätt att öka sannolikheten för att uppsatsen ska bli klar i tid är att boka in en fest eller en middag för att fira den färdiga uppsatsen redan innan du har börjat på den.

– Visa mig den person som inte gör allt som står i hans eller hennes makt för att bli klar med uppsatsen i tid efter en sådan utfästelse, säger Hillvesson. Dessutom blir firandet något att se fram emot under hela uppsatsarbetet och något du kan tänka på de dagar det tar emot att skriva uppsats.

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson
Don`t copy text!